Едрилицата Вук-Т е едноседа едрилица од класата “Стандард” која е дизајнирана и произведена од Фабриката за авиони и едрилици Јастреб од Вршац во поранешна Југославија.

Произведена е целосно од стакло-пластика т.е. фиберглас. По излегување од производствените погони, едрилиците првенствено се тестирани од Југословенското воено воздухопловство, за потоа истите да бидат донирани на државно спонзорираните аеро клубови низ земјата.

Едрилицата Вук-Т е способна за изведување на следните маневри/акробации: лупинг, ранверсман, остри засврти и ковит. Популарна е во аеро клубовите затоа што ги потсетува членовите на времињата на бесплатно летање т.е. на донацијата на авиони и едрилици од страна на ЈНА, и генерално на Југо-носталгијата.

Една типична карактеристика на оваа едрилица е свиречкиот звук за време на летањето кој потсетува на завивањето на волците (оттука и нејзиното име). Во историјата на Аеро клубот Скопје се користеле две едрилици од овој тип, од кои денес е останата само една.

Карактеристики: Посада: 1, должина 6.5m, распон на крила 15m, висина 1.3m, тежина на празна едрилица 260kg, максимална тежина 385kg, минимална тежина на пилот со опрема 70kg, максимална тежина на пилот 110kg.

Перформанси: Брзина на превлекување 59km/h, максимална брзина 240km/h, маневарска брзина 150km/h, брзина во аеро-запрега 125km/h, брзина на витло 110km/h, максимална финеса 37.5 на 105km/h.

Оваа веб-страна беше креирана и одржувана со финансиска поддршка на Европската унија. За содржината на оваа веб-страна единствено е одговорно АК Скопје и таа не мора да ги одразува ставовите на Европската унија.

Airflow